Ardeiul iute poate fi crescut in apartament atat in calitate de planta decorativa foarte originala, cat si pentru roada pe care o da anul imprejur. Ardeii iuti copti sunt foarte iuti si pot fi consumati proaspeti sau folositi la prepararea bucatelor. De asemenea ei se usuca pentru pastrare mai indelungata.
Se cultiva foarte simplu din seminte, iar cea mai favorabila perioada pentru semanat este primavara. In circa 10 zile (iar la unele specii si in perioada de pana la doua luni) apar primele plante. Dupa aparitia plantelor li se asigura umeditate permanenta. Planta de ardei iute nu se teme de razele directe ale soarelui insa iubeste foarte mult aerul umed si necesita sa fie udati abundent.
Dupa aparitia primelor 2 frunze adevarate se planteaza in paharute din plastic de 0,5 l, iar dupa 2-4 saptamani ating inaltimea de 10-20 cm. Urmatoarea plantare se face in vase de pana la 2-4 kg. Dupa ce este culeasa prima roada, planta se va dezvolta puternic si va inflori din nou.
Nu toti cunosc ca ardeiul iute este o planta multianuala si poate creste ani la rand atat in gradina cat si la balcon, cu conditia de a i se asigura iernatul la temperaturi pozitive. Cu fiecare an planta va devein mai stufoasa si se va dezvolta mai repede. De asemenea sistemul radicular va deveni mai puternic, iar roada mai bogata. In cazul cultivarii in apartament plantei i se asigura umeditate sporita a aerului.
In conditii mai racoroase si din cauza insuficientei de lumina, planta poate pierde din frunze, iar primavara va imbraca o noua coroana.
Chiar daca nu e dovedit de cercetari serioase se zice ca ardeiul iute omoara unele celule canceroase, ajuta la coborarea zaharului in sange.
ma bucur ca ai reveni pe blog, eu acesti ardei i-am facut coronita, i-am lasat la uscat si apoi i-am macinat, mai mare putin prin masina de carne
delia, multumesc pentru vizite