Exista o multime de metode de altoire. Altoitul in ochi dormind sau in ochi crescand (prin oculatie) se executa in forma de T sau si mai simplu prin alipirea scutisorului de altoi pe portaltoi si este considerata cea mai accesibila metoda de altoire (poate fi executata si de un copil de 10-12 ani).
Iata in ce consta aceasta metoda:
In partea de jos dinspre Nord a portaltoiului, la o inaltime de circa 10 cm (dupa posibilitate) de la nivelul solului se executa taierea longitudinala a scoartei pe o lungime de circa 4 cm. Mai sus cu 1 cm de la sfarsitul taieturii longitudinale se executa o incizie transversala, astfel ca sa putem introduce scutisorul cu mugur decupat din ramura de altoi in acest „buzunar” creat.
Este foarte comod pentru ca se tine singur pana ce se leaga cu banda. Daca scutisorul este mai lung decat taietura de pe portaltoi, atunci se scurteaza in partea de sus.
Scutisorul de pe ramura de portaltoi se decupeaza printr-o singura taietura de jos in sus la distanta de circa 2 cm de la mugur si se reteaza deasupra mugurului la circa 1,2-2 cm. Doar in zona mugurului briceagul se forteaza putin pentru a decupa si o (foarte mica) suprafata de material lemnos, in rest se recomanda sa fie cat mai mare suprafata de cambiu. Scutisorul se ia cu mana stanga, fara a atinge suprafata taiata si se introduce direct in „buzunarul” format pe portaltoi. Atentie sa nu patrunda murdarie pe suprafata taiata!
Altoiul se infasoara foarte strans cu banda de altoit de jos in sus, astfel ca sa fie acoperit intreg locul imbinarii, asigurandu-se un contact cat mai bun al altoiului cu portaltoiul si se leaga (strans!) in partea de sus. La majoritatea speciilor se acopera si mugurul, iar la visin, cires si unele soiuri de pere mugurul nu se acopera, lasandu-se descoperit.
Se prinde altoiul de portaltoi timp de circa 2 sau, dupa caz pana la 3 saptamani. Dupa trei saptamani se taie banda de altoire. Altoiul care s-a prins are scoarta lucioasa si de culoarea caracteristica soiului respectiv. Daca altoiul nu s-a prins se repeta altoirea. Primavara se taie portaltoiul deasupra mugurului de altoi la circa 1,5-2 cm, iar din mugur va creste un nou pom.
Cea mai favorabila perioada pentru altoire este 15 iulie- 10 septembrie, pana la orele 10 dimineata, sau dupa orele 16
Nu uitati! Ramurele de altoi indata dupa taiere se fasoneaza (se taie frunzele lasandu-se doar un mic segment de petiol de circa 1 cm) si se pastreaza intr-un vas cu apa. Daca altoitul nu se va efectua in aceeasi zi, ramurele se vor pastra intr-un loc umed, racoros si intunecos. In beci pot fi pastrate 2-3 zile, iar in frigider la temperature de 4 – 6 grade C, intr-o punga de polietilena umezita pana la 10 zile.
Pentru altoire este necesar un briceag special de altoit, sau poate fi inlocuit cu un cutit/cutter (foto) si banda penbtru altoit, care de asemenea poate fi inlocuita cu banda izolatorie sau banda taiata din polietilena cu dimensiunile de 1,5×25 cm (foto).
interesant ,seamana cu chip budding , la portaltoi a-ti facut o decupare mai mare decat altoiul si suprafetele de cambiu nu se suprapun , pot interveni probleme la prinderea altoiului , se poate alipi altoiul si doar pe o singura parte dar concresterea va fi mai greoaie , in rest e ok
Vali, iti multumesc pentru comentariu!
Pai mi se pare ca e chear chip!!! nu? nu ma prea pricep da am citit mai multe tutoriale pe net si asa mi se pare. In fine am si eu o rugaminte!! un tutorial despre altoire vitei de vie in agud(dud) se poate? va multumesc!!! in cazul in care este publicat undeva acest tutorial necesar mie va rog contactati-ma!!! [email protected]
Am altoit cires in visin,prin metoda,ochi crescand in for de T .Dupa ma-i bine de 4 saptamani cei 3 mugurii nu s-a deschis dar nici nu s-a uscat.Momentan i-am imvelit in folie impotriva gerului si a zapezi.Doresc un sfat, m ai au vreo sansa,ce sa fac.Va multunesc!
Salut Alexandru!
Cred ca daca ai altoit in primavara atunci nu prea ai sanse. Daca ai altoit in iulie-august (in ochi dormind) atunci sansele sunt mari. De fapt cu ce este mai interesant de altoit in ochi dormind, e pentru ca dupa circa doua saptamani, cand vezi ca nu s-a prins mai poti repeta altoitul si de 2-3 ori.
buna ziua am si eu o intrebare cum se face altoirea in ochi crescand in ce perioada a anului?
Altoirea in ochi crescand se face la fel ca cea in ochi dormind, doar ca primavara, iar ramurile trebuie recoltate primavara devreme sau chiar din toamna…
in primul rand va salut pentru sfaturile voastre nu am altoit nicio data pot sa altoiesc un visin cu cires si zarzar cu cais in perioada 15iulie-10septembrie va multumesc anticipat
Da! Poti altoi cu incredere… Doar e necesar mai intai sa uzi bine portaltoiul la radacini. Si daca intamplator dupa circa 12 zile vezi ca nu s-a prins repeti din nou.
Salut,poti sa imi spui metode de altoire in perioada noiembrie-martie.Astept raspuns.
Salut,poti sa imi spui metode de altoit la vita de vie in perioada noiembrie-martie.Astept raspuns !?
Buna seara am altoit diverse soiuri de pomi in despicatura as vrea sa stiu dupe cat timp se vede ca sa prins altoiul pentru ca este prima data cand altoiesc .astept raspuns va multumesc